Μητρικός θηλασμός

 

 

    Ο μητρικός θηλασμός έχει τόσα οφέλη στη σωματική και ψυχική υγεία, που έχει ανακηρυχτεί από οργανισμούς υγείας ως «Αναφαίρετο δικαίωμα του βρέφους και της μητέρας». (WHO, UNICEF). Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία δίνει τη σαφή οδηγία: “Exclusive breastfeeding is the ideal nutrition and sufficient to support optimal growth and development for the first 6 months after birth. Breastfeeding should continue for at least 12 months, and thereafter for as long as mutually desired.” «Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός είναι η ιδανική και πλήρης διατροφή για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής. Ο μητρικός θηλασμός πρέπει να συνεχίζεται τουλάχιστον για 12 μήνες και κατόπιν, μπορεί να συνεχισθεί για όσο διάστημα το επιθυμούν η μητέρα και το παιδί…».

 

Παρακάτω συνοψίζω τα οφέλη του θηλασμού στην υγεία της μητέρας και του βρέφους,

 

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

 • Τα πρόωρα βρέφη προστατεύονται από την νεκρωτική εντεροκολίτιδα.
 • Ο μητρικός θηλασμός έχει συσχετισθεί με χαμηλή συχνότητα λοιμώξεων γαστρεντερικού, οξείας μέσης ωτίτιδας στα βρέφη, σηψαιμίας, μηνιγγίτιδας, πνευμονίας, βρογχιολίτιδας.
 • Επιβαρύνεται λιγότερο η ανώριμη νεφρική λειτουργία των βρεφών.
 • Τα βρέφη μαθαίνουν σε μεγαλύτερη ποικιλία γεύσεων και σύστασης.
 • Μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης βρεφικών κολικών, αναγωγών και δυσκοιλιότητας.
 • Αργότερα, κατά την παιδική ηλικία, έχει βρεθεί ότι δρα ανασταλτικά στο άσθμα, το έκζεμα - δερματίτιδα, τη κοιλιοκάκη, τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και τον παιδικό καρκίνο.
 • Ο παρατεταμένος μητρικός θηλασμός έχει συσχετισθεί μέσα από πολλές μελέτες και μετά-αναλύσεις με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση στην ενήλικο ζωή, μικρότερο δείκτη μάζας σώματος - δηλαδή μικρότερα ποσοστά εκδήλωσης παχυσαρκίας στην ενήλικο ζωή, μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και υπερχοληστεριναιμίας.
 • Κάλυψη των συναισθηματικών αναγκών του βρέφους μέσω του θηλασμού του στήθους, παίρνοντας τροφή αλλά και ζεστασιά και τρυφερότητα. Ο μητρικός θηλασμός είναι πιο ποιοτικός από το θηλασμό της πιπίλας ή του μπουκαλιού. Το βρέφος ρυθμίζει βάση των αναγκών του πότε θα θηλάσει περισσότερη τροφή και πότε περισσότερο συναίσθημα. Ο Μητρικός θηλασμός εισάγει το βρέφος στην ανάπτυξη και άσκηση μιας επικοινωνίας που είναι η βάση πάνω στην οποία θα στηριχθούν οι μελλοντικές του διαπροσωπικές σχέσεις. Η κάλυψη αυτή των συναισθηματικών αναγκών της ικανοποίησης και της ασφάλειας στην αγκαλιά της μητέρας, θα διαμορφώσει ένα χαρακτήρα πιο ισορροπημένο, ευγενικό και ανθρώπινο.
 • Η σύσταση του μητρικού γάλακτος αλλάζει από μητέρα σε μητέρα, από θηλασμό σε θηλασμό, από μέρα σε μέρα και από ώρα σε ώρα, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού. Επιπλέον οι βιοενεργείς και ανοσορυθμιστικές ουσίες που περιέχει μαζί με τα λιπαρά οξέα-DHA, ορμόνες, ένζυμα, αυξητικούς παράγοντες, πολυαμίνες και άλλα βιοσυστατικά το κάνουν πολύτιμο και μοναδικό. Για όλους αυτούς τους λόγους καμία προσπάθεια τροποποίησής του «ξένου» γάλακτος δεν μπορεί να το κάνει ισάξιο του μητρικού. Τα παιδιά που έχουν θηλάσει αρκετά έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης καθώς η βιοενεργή αυτή ουσία της μάνας, βοηθά στην πλήρη έκφραση του γενετικού κώδικα νοητικής εξέλιξης του παιδιού.

 

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ

 • Ο έλεγχος της λειτουργίας του σώματός τους από τις ίδιες τις γυναίκες τόσο στη γέννα όσο και στο μητρικό θηλασμό επηρεάζει τον τρόπο που οι γυναίκες αισθάνονται για τον εαυτό τους και κατ’ επέκταση επηρεάζει τη θέση τους στην κοινωνία. Συνεπώς οι γυναίκες που θηλάζουν έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση.
 • Η έκκριση της ορμόνης ωκυτοκίνης κατά τη διάρκεια του θηλασμού προστατεύει την γυναίκα από κατάθλιψη, ενδυναμώνει τα αισθήματα τρυφερότητας και αγάπης για το παιδί της.
 • Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός παρέχει φυσική αντισύλληψη στο ζευγάρι, οικονομία στα έξοδα της οικογένειας, διευκολύνει στην επικοινωνία με το παιδί, στη σίτιση, στις εξόδους από το σπίτι.
 • Οι μητέρες που θηλάζουν εμφανίζουν πιο σπάνια καρκίνο του μαστού, καρκίνο ωοθηκών, οστεοπόρωση και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Επανέρχονται πιο γρήγορα και ευκολότερα στο βάρος προ εγκυμοσύνης και κινδυνεύουν λιγότερο από παχυσαρκία.
 • Και πρακτικά ο μητρικός θηλασμός υπερτερεί σε σχέση με το τάισμα με μπουκάλι γιατί δε χρειάζεται, αποστειρωτής, βραστήρας, προετοιμασία. Είναι άμεσα διαθέσιμος, χωρίς χρονοτριβές.